השנה היא שנת בצורת ויותר מבעבר אנו מוזמנים לחסוך במים בכל היבטי חיינו ובפרט בתצרוכת המים בגינות. שאלת השאלות היא מהי גינה חסכנית מים? האם המראה שלה הוא מדברי? האם הצמחייה ברובה קקטוסים? מה המינימום הניתן כדי לקיים גינה במיעוט השקיה? האם זה נכון לייבש גינות?
בבתים חדשים הנבנים או מתוכננים כעת מומלץ ביותר לתת את הדעת לכל נושא.
בתכנון החוץ כדאי להפריד את מערכות המים האפורים מבתי השימוש (בזמן הבנייה בעלויות זניחות), ובעתיד מערכות אלו יוכלו להשקות את הגינה. יש לציין שהמים עוברים דרך מערכות סינון, בחלקם סינון בעזרת צמחים המוסיפים לצד האסטטי בגן.
כמו כן ניתן לחשוב על החדרת מי הגשמים לקרקע (בתכנון נכון ללא סיכון מיותר בהצפת הבית). מערכות ההשקיה אף הן יתוכננו מראש ההשקיה ועד הטפטפת האחרונה כך שההשקיה תהיה מבוקרת. ניתן היום לייצר תוכנית הפעלה שבה ידועות במדויק כמויות המים הנדרשות לכל קו בהתאם לסוגי הצמחייה, סוג הקרקע, החודש בשנה ועוד.
אפשר לתכנן גינות מקסימות הכוללות עצים, שיחים ואפילו דשא, וכל זאת תוך שמירת עקרונות ברורים ויחס נכון בין גודל הגינה, גודל הדשא (אם בכלל?) ואזורי ריצוף, שבילים, חיפוי, סוגי צמחיה והשקיה נכונה.
בגנים קיימים ניתן להסב את הגינה לגינת נוי חסכנית מים.
גינה צרכנית מים סטנדרטית בגודל של דונם אחד צורכת 1200 קוב בשנה. גינה חסכנית מים תצרוך בין 400-600 קוב מים בשנה, ובתכנון ממוקד ומדויק ניתן להגיע אף ל - 300 קוב מים בשנה.
אחת המסקנות היא שאנו הצרכנים צריכים ללמוד לתכנן ולתחזק גינות על פי ההקצבה המאושרת לנו תוך תכנון נכון ברמה הצמחית, האגרוטכנית וברמת ההשקיה לדוגמא (לא סביר שמתז או ממטיר שאמורים להשקות דשא ישקו אזורים נוספים כגון שבילים, רחבות וחומות ...).
רצוי לחפות את הקרקע. חיפוי קרקע הוא למעשה כל חומר המפוזר על פני הקרקע. הוכח שחיפוי מפחית את הידוק הקרקע ומקטין את איבוד המים, מפחית תנודות טמפרטורה וכמובן מצמצם את צמיחת העשבייה.
מומלץ להשתמש ככל האפשר בחומרים אורגניים בעיקר בין צמחים כגון שבבי עץ, קליפות עץ, קליפות אגוז ואף עלים, גזם גרוס, חציר, קומפוסט וכדומה, היות וחומרים אלו משתלבים בחלק מהתהליך האורגני של הגן, ואף מעלים את פוריות הקרקע. ניתן כמובן לחפות בחומרים מינרליים כגון חלוקי נחל, טוף, חצץ ושברי רעפים גרוסים.
ישנו מגוון צמחים רב בקטגוריית חסכני מים, מצמחים שדורשים תוספת השקיה מצומצמת במהלך השנה ועד צמחים שלא מושקים כלל לאחר ההתבססות. צמחים אלו הם בעלי מופע מרשים ומעניין הן בטקסטורה וצבע עלווה והן בפריחה מרשימה ונמצאים בכל מגוון הצמחים: עצים, שיחים, מטפסים, גיאופיטים ועשבוניים.
לסיכום גינה חסכנית מים מיושמת על ידי תכנון נכון תוך שילוב של צמצום שטחי דשא, צמחים חסכני מים, חיפויים מתאימים, חלוקת מים מתוכננת ומדויקת, החדרת מים לקרקע ועוד.
ניתן להתייעץ עם מומחים לפתרונות ואף חשוב לציין שיש חומר כתוב רב בתחום. למעוניינים בקיבוץ ניר עוז קיים גן אקלום וניסוי חסכוני במים בראשותו של רן פאוקר שבו נבדקים 750 מינים, וכבר מוינו כ- 250 צמחים שנמצאו מוצלחים.